Lees alles over de huidige AMS COVID-19 veiligheidsmaatregelen voor studenten & voor bezoekers

Close
NL
Research general4
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek
Onderzoek
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden
Sturen van transformatie in organisaties
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden/business-strategy-operating-model
Bedrijfsstrategie en exploitatiemodellen
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden/business-strategy-operating-model/research
Onderzoeksprojecten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden/business-strategy-operating-model/research/corporate-venturing
The Art of Corporate Venturing

Bedrijfsstrategie en exploitatiemodellen

The Art of Corporate Venturing

Onderzoeksproject over de waarde van samenwerkingen tussen corporates en start-ups.

Type project Onderzoeksproject
Projectpartners PricewaterhouseCoopers en PwC Lawsquare. Ook interesse om partner te worden? Neem contact op.
Duur januari 05, 2018 - januari 05, 2021
Contactpersoon Vincent Molly

Van exploratie en selectie naar implementatie en governance

Corporate Venturing wordt steeds populairder. Steeds meer bedrijven zien de waarde in van samenwerken met start-ups om hun innovatieve vermogen te vergroten. Toch blijft een belangrijke vraag: wat is de beste manier om van de samenwerking een succes te maken voor zowel corporate als start-up? Dit onderzoek probeert inzicht te bieden in de best practices en richtlijnen om externe Corporate Venturing-projecten beter te kunnen organiseren en sturen.

In het ondernemerschap van vandaag wordt onze economie gekenmerkt door creativiteit, disruptie, nieuwe technologieën en snel veranderende businessmodellen en de vele nieuwe start-ups verdienen alle krediet voor hun aandeel hierin. Hun focus ligt vaak op disruptieve innovatie en ze zijn erg sterk in het verkennen van de juiste klant/product-mix, die hopelijk leidt tot een levensvatbaar businessmodel.

De huidige economie is echter nog sterk afhankelijk van gevestigde bedrijven, waarvan het grootste gedeelte wereldwijd familiebedrijven zijn. Sommigen zijn eeuwen geleden opgericht en werden ware ‘flagships’ door incrementele innovatie en door het exploiteren van een businessmodel dat het mogelijk maakte om een dominante speler in de markt te worden.

Externe Corporate Venturing als oplossing voor disruptieve uitdagingen

De grootste uitdaging voor start-ups ligt vandaag in het vinden van de juiste resources en in het ontwikkelen van een klantenbestand dat hen helpt een rendabel bedrijf te worden. Voor familiebedrijven vraagt de huidige revolutie veel meer dan enkel incrementele innovatie, wat een uitdaging is voor de aanwezige kennis en expertise in het bedrijf. Momenteel neemt het belang en de relevantie van externe Corporate Venturing snel toe omdat het heel wat meerwaarde kan bieden bij de uitdagingen en toekomst van beide ondernemingen.

Diepteonderzoek en toolontwikkeling om uniciteit en sterktes te vergroten

We werken in 3 fases: Eerst bestuderen we state-of-the-art kennis over externe Corporate Venturing in (familie)bedrijven, in nauwe samenwerking met onze partners. De belangrijkste succeselementen worden geïdentificeerd via diepte-interviews met succesvolle actoren in de wereld van start-ups en corporates. In de tweede fase analyseren we het hele proces van Corporate Venturing in nauwe samenwerking met corporates en start-ups.

Dit geeft ons een realistische inkijk in de dynamieken die bijdragen aan het realiseren en ondersteunen van succesvolle samenwerkingen. In de derde fase ontwikkelen we tools waardoor corporates en start-ups wederzijds kunnen profiteren van de uniciteit en sterktes van beide ondernemingen.

We zullen extra aandacht besteden aan familiebedrijven, die de ruggengraat van onze economie vormen. Bijna 80% van de corporate wereld in België bestaat uit familiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor 45% van de nationale werkgelegenheid en goed zijn voor een aandeel van meer dan 100 miljard euro aan het BBP.

Dit project zal worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met verschillende partners. Interesse om als (familie)bedrijf deel te nemen aan dit project? Neem contact met ons op.

www.slideshare.net/slideshow/e...

LEES MEER OVER CORPORATE VENTURING

Onze project partner: PwC

Onze netwerk partners: Agoria, The Birdhouse, imec, Limburg Startup, Netwerk Ondernemen, Port of Antwerp, Start it @ KBC, Startup Factory, VOKA

Lees hier het persbericht over de opstart van het project.

Registreer voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates over het topic van jouw keuze.

Molly Vincent

Een vraag over dit project?

Vincent Molly

Close

Een vraag over dit project?