Expertisecentrum Smart Mobility

Heb je een vraag over Smart Mobility?
Neem contact met ons op!
Onderzoek
Een belangrijke doelstelling van het expertisecentrum Smart Mobility omvat het onderzoek naar en/of de ontwikkeling van innovatieve processen en methodologieën binnen mobiliteit. Hiervoor doen wij beroep op onze eigen ervaringen en expertise en op de kennis uit ons brede netwerk.
Uniek aan onze benadering zijn niet alleen onze vele raakvlakken met diverse mobiliteitsoplossingen en -onderwerpen, maar vooral onze kruisbestuiving met andere expertise- en kenniscentra binnen Antwerp Management School. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Business Design & Innovatie, Leiderschap, Next Generation Work, Duurzame Transformatie, Digitale Business & IT, enz.
De resultaten van onze onderzoeksprojecten leiden vaak tot nieuwe en innovatieve inzichten die vertaald worden in tools, beleidsaanbevelingen of nieuwe businessmodellen.
Vanuit het verleden heeft het expertisecentrum heel wat ervaring in projectmanagement enerzijds en het opstarten, monitoren en evalueren van proeftuinen anderzijds.
Hieronder vind je een overzicht terugvinden van enkele afgewerkte onderzoeksprojecten.
Wil je graag meewerken aan een van onze projecten? Heb je zelf een idee of project waarin wij je kunnen ondersteunen? Contacteer ons voor meer informatie.
Huidige projecten

Watertruck+
Watertruck is een innovatief transportmiddel voor goederenvervoer op de kleine waterwegen dat gebruik maakt van kleine, zelf-aangedreven of niet-aangedreven, gestandaardiseerde duwbakken. Gecombineerd met kleine of grote milieuvriendelijke duwboten, ingezet bij de konvooivaarten, zorgt het concept voor een maximale flexibiliteit van de activiteiten met behoud van een maximaal regionaal bereik door de kleine binnenwaterwegen te verbinden met het TEN-T netwerk.
Afgelopen projecten

Kantoorbus
De kantoorbus is een autocar waarin kantoormedewerkers beschikken over een individuele werkplek, veilig en snel internet, usb-aansluitingen en stopcontacten. Zodra de werknemers instappen, kunnen zij beginnen met werken. Hierdoor wordt reistijd omgezet in werktijd

Vebimobe
Met het project Vebimobe onderzochten we of het mogelijk is om de Vlaamse Verkeersbordendatabank te actualiseren via verkeersbordenherkenning, geïntegreerd in moderne wagens en slimme camera’s. Ook werd onderzocht of deze verkeersbordendatabank kan dienen als basis voor de integratie van snelheidskaarten en duurzaamheidskaarten in voertuigen.

Gemeenschappelijke trailerparkings
Goederenvervoerders, die op sommige trajecten een derde van het verkeer vertegenwoordigen, lopen een enorme schade op door de talrijke files en verkeersopstoppingen. Met dit project onderzochten we of het gebruik van ‘gemeenschappelijke trailerparkings’ een oplossing kan bieden.