Icon info
NL
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/inzichten
Inzichten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/blog/why-family-businesses-should-consider-working-together-with-startups
Waarom familiebedrijven zouden moeten overwegen…
Terug naar overzicht
Picture blog start upfamiliebedrijven
Strategie & Innovatie

Waarom familiebedrijven zouden moeten overwegen om samen te werken met startups

Startups schieten overal ter wereld als paddenstoelen uit de grond. Hoewel deze trend meestal wordt gezien als een bedreiging voor bestaande bedrijven zoals familiebedrijven, zou deze evolutie in feite een grote kans kunnen betekenen, zowel voor de startup als voor het familiebedrijf. Sterker nog, als familiebedrijven op lange termijn relevant willen blijven, zal verder kijken dan hun grenzen niet langer een keuze zijn, maar een absolute vereiste. Waarom tegen hen vechten als je kunt profiteren van met hen samenwerken?
Molly Vincent
door Vincent Molly, PhD | 31 juli 2018
Share on
Picture blog start upfamiliebedrijven

Startups zijn overal. In dit tijdperk van snelle veranderingen, nieuwe technologieën en disruptie zijn er volop mogelijkheden om ondernemerschap te laten gedijen. Het bewijs hiervoor is te vinden in de vele bedrijven die elke dag over de hele wereld worden opgestart. Statistieken tonen aan dat in landen als België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het aantal pas opgerichte bedrijven in 2017 alle records brak, met groeicijfers tussen 4 en 7% in vergelijking met het jaar 2016. In absolute cijfers komt dit neer op meer dan 1 miljoen nieuwe bedrijven die in deze 4 landen werden opgericht in een periode van slechts 12 maanden.

Niet al deze bedrijven en ondernemers zullen slagen en de ambitie hebben om te groeien. Velen kunnen worden beschouwd als lifestylebedrijven die voornamelijk zijn opgericht om de ondernemer in staat te stellen in zijn levensonderhoud te voorzien. Maar zelfs als slechts een minderheid kan worden beschouwd als een startup, waarmee jonge bedrijven worden bedoeld die worden gekenmerkt door innovatieve technologieën en/of bedrijfsmodellen, die een snelle groei in omzet en/of werkgelegenheid nastreven, vertegenwoordigt dit nog steeds een groep van duizenden nieuwe bedrijven die momenteel op weg zijn om uw sector de komende jaren aanzienlijk te veranderen.

Van erfenis naar continuïteit

Als je kijkt naar de sterke punten van beide soorten bedrijven, dan zijn ze behoorlijk complementair. Startups zijn per definitie zeer innovatief in het gebruik van technologie en/of bedrijfsmodellen, terwijl familiebedrijven al tientallen jaren bezig zijn met het ontwikkelen van een rijk klantenbestand, een eersteklas infrastructuur, een sterke reputatie, veel kennis van de sector en veel middelen. Als beide partijen erin slagen om strategisch samen te werken, leidt dit tot een fenomeen dat externe corporate venturing wordt genoemd, een duidelijke win-win.

Laten we eens in detail bekijken waarom familiebedrijven zouden moeten overwegen om samen te werken met startups.

1. Familiebedrijven moeten begrijpen dat het niet uitmaakt hoe lang je al zaken doet, of hoe vakkundig de mensen binnen je organisatie zijn. Er is altijd meer kennis beschikbaar & dingen die buiten je bedrijf gebeuren dan binnen je bedrijf.

Disruptieve technologieën zoals mobiel internet, energieopslag, internet der dingen, 3D-printen of kunstmatige intelligentie beïnvloeden momenteel het leven van veel individuen en bedrijven wereldwijd, en we hebben het meeste nog niet gezien. Door je open te stellen voor en samen te werken met startups, waarvan de oprichters zijn opgegroeid met digitalisering, geef je je bedrijf een venster op de wereld om baanbrekende technologieën en ontwrichtende economische veranderingen te volgen.

2. Familiebedrijven zijn innovatief en, zoals de geschiedenis heeft bewezen, in sommige gevallen zelfs disruptief.

Anders zouden ze er niet in geslaagd zijn om decennia of eeuwen te overleven. Maar ten minste één aspect is in al die jaren aanzienlijk veranderd: de kloksnelheid van de veranderingen is dramatisch toegenomen. Terwijl de eerste industriële revolutie, die begon in de 18e eeuw met de overgang naar mechanisatie en stoomkracht, ongeveer 80 jaar duurde, begon de derde industriële revolutie met de introductie van de personal computer en het internet minder dan 40 jaar geleden en is de vierde revolutie met industrie 4.0 al onderweg. Dus zelfs als je de capaciteit hebt om intern te innoveren en te creëren, is het extreem moeilijk geworden om bij te blijven. Door samen te werken met startups leer je veel sneller en tegen lagere kosten en kun je de innovatie binnen je bedrijf drastisch versnellen.

3. Familiebedrijven zijn meestal erg goed in het uitbuiten van een bedrijfsmodel dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Maar als je je bedrijf toekomstbestendig wilt maken, moet er veel aandacht worden besteed aan exploratie, wat betekent dat je bedrijf gericht moet zijn op experimenteren en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Om dit te bereiken heb je een ondernemende omgeving en cultuur nodig waar veel ruimte is voor creativiteit. Door startups aan je bedrijf te koppelen, kun je een sterkere ondernemende, innovatieve en wendbare mentaliteit creëren die niet alleen energie geeft aan je bedrijf, maar ook aan de mensen binnen je organisatie.

4. Familiebedrijven kennen hun producten en markten beter dan wie dan ook en hebben meestal een duidelijke visie over waar ze met hun bedrijf naartoe willen in de komende 3 tot 5 jaar.

Maar wat als deze producten en markten van de toekomst heel anders zijn? Wat als de gegevens die u genereert waardevoller worden dan uw machines, of als uw klanten niet langer geïnteresseerd zijn in het bezitten van goederen, maar in het delen ervan met andere gebruikers? In die gevallen kan corporate venturing worden gebruikt als een hulpmiddel om strategisch na te denken over uw bedrijf. Het kan uw organisatie ondersteunen bij het vinden van belangrijke groeisectoren, het ontwikkelen van nieuwe markten en het ontdekken van nieuwe manieren van zakendoen in samenwerking en gezamenlijke ontwikkeling met startups die van nature gepassioneerd zijn over het veranderen van de status-quo.

5. Vandaag concurreren familiebedrijven op het niveau van producten, maar in de toekomst zullen ze concurreren op het niveau van ecosystemen

Ecosystemen hebben het voordeel dat ze veel moeilijker te ontwrichten zijn dan een enkel bedrijf. Externe corporate venturing stelt het bedrijf in staat om verschillende startups met elkaar en met andere belanghebbenden zoals klanten, leveranciers, distributeurs, investeerders en onderzoeksinstellingen te verbinden. Door deze gemeenschap van complementaire organisaties met elkaar te laten samenwerken op een fysieke of virtuele locatie, kunnen ze samen maatschappelijke uitdagingen en onvervulde behoeften van klanten aanpakken, wat waarde creëert die geen enkel bedrijf alleen ooit had kunnen bereiken.

"Het is duidelijk dat corporate venturing alles te maken heeft met strategie, ondernemerschap en innovatie, de toekomstige groei en het langetermijnsucces van een organisatie."


Een financieel voordeel eruit halen is belangrijk, maar dat moet niet je belangrijkste motivatie zijn. Corporate venturing kan je zoveel meer opleveren, vooral als je het voor de lange termijn doet. En als je het goed doet, zal het de kansen van een familiebedrijf om te overleven en te gedijen over toekomstige generaties aanzienlijk vergroten.

Deel artikel

Over deze auteur

Related content

Boogkeers campus AMS management school