Icon info
NL
AMS Research business design thinking innovation 2
https://website2019-php82-0112537a4afa.deltablue.io/nl
Home
https://website2019-php82-0112537a4afa.deltablue.io/nl/onderzoek
Onderzoek
https://website2019-php82-0112537a4afa.deltablue.io/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden/design-innovation/research
Onderzoeksprojecten
https://website2019-php82-0112537a4afa.deltablue.io/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden/design-innovation/research/ontwerpen-voor-kleine-series
Ontwerpen voor kleine series

Business Design & innovatie

Ontwerpen voor kleine series

In dit project ontwikkelden de projectpartners Industrial Design Center, Sirris en Flanders Inshape een ontwerpmethode – met ondersteunende tools – voor kleine series. Deze methode kan worden gebruikt door zowel ondernemingen als studenten. Een ruim gamma aan productietechnieken en materialen komt aan bod. Additive manufacturing en digitale productietechnieken worden, naast de klassieke productiemethoden, meer en meer ingezet voor de productie van kleine series.

Type project Tetra-project
Projectpartners Universiteit Gent (Industrial Design Center), Sirris en Flanders Inshape
Duur januari 01, 2014 - december 31, 2015

Ontwerpmethode

Bedrijven en studenten kunnen met behulp van de ontwikkelde ontwerpmethode het ontwerp van een product afstemmen op de productietechnieken die ze hebben geselecteerd. Wat is de impact van de productietechniek of combinatie van productietechnieken voor kleine series op producteigenschappen zoals vorm, grootte, materiaalkeuze, kwaliteit van afwerking, productuitstraling, tactiele en visuele eigenschappen, duurzaamheid, …?

Constructieve samenwerking

De ontwerpmethode benadrukt ook het belang van een constructieve samenwerking (co- design) met toeleveranciers in Vlaanderen, die trouwens tot de top in Europa behoren. Op vandaag zijn deze organisaties onvoldoende gekend en spreken kmo’s en toeleveranciers niet dezelfde taal waardoor in de praktijk slechts weinig producten voor kleine series worden geproduceerd in Vlaanderen. De methode werd ontwikkeld en getest in een tiental Vlaamse ondernemingen.

Interactieve roadmap

De gevalideerde versie is vertaald in een interactieve ‘roadmap’ en een ‘technologie database’. De ‘roadmap’ beschrijft het ontwerpproces voor kleine series stap voor stap zodanig dat geen enkele kritische succesfactor over het hoofd wordt gezien. De bijhorende ‘technologie database’ is een selectietool waarbij elke beschikbare productietechniek voor kleine series wordt geïllustreerd aan de hand van stalen, een beschrijvende fiche, mogelijkheden en limieten, gerealiseerde producten, enz. Dit stelt een ontwerpteam in staat om te discussiëren vergelijken en communiceren over productietechnieken, materiaalkeuze, kwaliteit van afwerking, productuitstraling, tactiele en visuele eigenschappen.

Door gebruik van deze roadmap, en bijhorende ontwerpmethodes, databases en ontwerptools, zal een bedrijf in staat zijn:

  • om meer strategisch de keuze te maken om al of niet kleine series op te nemen in de “value proposition” aan de klant;
  • om de juiste productietechniek(en) te kiezen voor een bepaald ontwerp van een product;
  • om de impact in te schatten van de geselecteerde productietechniek op het productontwerp;
  • om de juiste toeleverancier te selecteren en om de toeleveranciers te betrekken bij het ontwerpen en
  • om de kleine serie te produceren.