Icon info
NL
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma
Programma's
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/global-supply-chain-logistics
Masterclass Global Supply Chain & Logistics
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/global-supply-chain-logistics/programma-docenten
Programma & docenten

Global Supply Chain & Logistics

Tijdens deze masterclass kijk je kritisch naar de belangrijkste schakels binnen de supply chain. Ervaren docenten en experts uit zowel de academische- als bedrijfswereld reiken jou nieuwe inzichten aan waarmee je de supply chain binnen jouw organisatie efficiënter en rendabeler kan maken.

Taal

Engels

Eerste startdatum

15.05.2024

Tweede startdatum

13.11.2024

Duur

1 - 10 dagen
Prijs
€2.600

Locatie

Eindhoven / Antwerpen

Taal

Engels

Eerste startdatum

15.05.2024

Tweede startdatum

13.11.2024

Duur

1 - 10 dagen
Prijs
€2.600

Locatie

Eindhoven / Antwerpen
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma
Programma's
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/global-supply-chain-logistics
Masterclass Global Supply Chain & Logistics
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/global-supply-chain-logistics/programma-docenten
Programma & docenten

Programma & docenten

1. Supply chain overzicht en klantwaarde

In deze interactieve sessie worden de belangrijkste supply chain principes herhaald en uitgediept. Zo vertalen we onder meer bedrijfsstrategieën in passende supply chain strategieën, maar definiëren we ook relevante bedrijfsmodellen. We bespreken omnichannelmanagement in termen van klantwaarde en het duidelijk definiëren van de klantpropositie. We gaan ook in op belangrijke aspecten van ‘people’ (changemanagement), ‘profit’ (top-line omzet versus bottom-line kosten) en ‘planet’ (duurzaamheid) en we passen ze toe op reallife situaties.

Na het volgen van deze sessie kan je:

 • de belangrijkste beslissingsdomeinen in supply chain management identificeren;
 • de link leggen tussen de bedrijfsstrategie en de supply chain-strategie;
 • de belangrijkste afwegingen in supply chain management identificeren.

2. Prognose

Prognoses en planning vormen de kern van alle bedrijfsprocessen. Ondanks de inspanningen van de voorbije decennia om de flexibiliteit van de waardeketen te vergroten, blijft het voorspellen van de vraag in veel bedrijven nog steeds cruciaal. Entiteiten in de waardeketen werken op basis van de verwachte vraag van de (eind)klant. De kwaliteit van de prognose heeft een directe invloed op het niveau van de klantenservice, voorraad en kosten.

Na het volgen van deze sessie kan/zal je:

 • prognose- en vraagplanningsprocessen analyseren en verbeteringen doorvoeren;
 • vraagplanningsorganisatie voorbereiden op het digitale tijdperk;
 • beoordelen wanneer geavanceerde analyse waarde toevoegt aan het bedrijf.

3. Ontwerp van het Supply Chain-netwerk

Het ontwerp van netwerken en supply chains is een belangrijk strategisch vraagstuk. Samenwerking tussen bedrijven vindt steeds meer plaats in een internationale context. Dit betreft niet alleen de locatie van logistieke activiteiten, maar ook de controle over de gehele internationale supply chain. Een van de belangrijkste kwesties bij het ontwerpen van (internationale) logistieke netwerken is de mogelijkheid om snel en betrouwbaar te reageren op gewijzigde omstandigheden. Multiple sourcing, hybride netwerkstructuren en synchronisatie van logistieke processen zijn voorbeelden van dergelijke flexibele logistieke structuren.

Aan het eind van deze sessie kan je:

 • de transportketen en zijn componenten begrijpen;
 • de dominante drijfveren van netwerk- en kanaalstructuur herkennen;
 • de impact begrijpen van de toegenomen omvang en schaal van logistieke netwerken.

4. Transport & distributie

In deze module kijken we naar de verschillende vervoers- en distributiemodi, hun kenmerken en mogelijke combinaties. Zo gaan we dieper in op scheepvaart, luchtvaart, weg- en spoorvervoer, binnenvaart en pijpleidingen. We lichten de principes van vervoerskosten, logistieke kosten en besluitvorming conceptueel toe en leren ze implementeren. Met een game rond transportketens en een ketenkostenmodel illustreren we hoe en welke modi we kunnen combineren, en welke impact het beleid en de strategieën daarop hebben. De verschillende deelcomponenten van ketens en verschillende kostenposten worden geïllustreerd en berekend, en we geven trade-offs en kostenaandelen aan. We bekijken zowel out-of-pocket kosten als tijdskosten (dit zijn samen ‘algemene kosten’), naast externe kosten.

Na het volgen van deze sessie kan/zal je:

 • de verschillende spelers en uitdagingen in de verschillende secties van supply chain kennen en begrijpen;
 • afwegingen maken in de besluitvorming over de supply chain op basis van de transportkosten;
 • wetenschappelijk gefundeerd argumenteren over het potentieel van specifieke oplossingen in supply chains.

5. Duurzame supply chain in de praktijk

In deze module gaan we in op de verschillende transport- en distributiewijzen, hun kenmerken en hun combinaties. Zo duiken we in maritiem transport, luchttransport, weg-, spoor-, binnenvaart- en pipeline transport. Principes van transportkostenberekening, logistieke kosten en besluitvorming worden conceptueel toegelicht en toegepast. Met behulp van een supply chain spel en een ketenkostenmodel maak je kennis met multimodaal transport en de impact van beleid en strategieën hierop. De subcomponenten van ketens en verschillende kostenposten worden geïllustreerd en berekend, en trade-offs en kostenaandelen aangegeven. We besteden ook aandacht aan zowel out-of-pocket-kosten, gegeneraliseerde kosten en externe kosten.

Aan het eind van deze sessie kan je:

 • de verschillende spelers en uitdagingen in de verschillende onderdelen van toeleveringsketens begrijpen;
 • afwegingen maken in de besluitvorming van leveringsketens op basis van transportkosten;
 • een wetenschappelijk gefundeerd oordeel vellen over het potentieel van oplossingen voor toeleveringsketens.

6. Sales & Operations Planning

Sales & Operations Planning (S&OP) bestaat al sinds het begin van de jaren 1990, maar is pas rond 2005 echt doorgebroken. Het leverde zowel succesverhalen als mislukkingen op. In deze sessie is S&OP vervangen door Integrated Business Planning (IBP). Omdat de doelstellingen van S&OP, zoals geformuleerd door de Oliver Wight Companies in 1990, dezelfde zijn als die van IBP, kunnen we de ruime ervaring op het gebied van S&OP-processen gebruiken als leidraad bij het implementeren van IBP. We gaan in op de afstemming van de financiën, het gebruik van middelen, het voorspellen van bestellingen en voorraadbeheer doorheen het hele bedrijf. We bespreken hoe je beslissingsondersteuning voor IBP kan organiseren, zowel binnen HR als ICT. En we bespreken de belangrijkste principes voor een succesvolle implementatie van S&OP/IBP.

Na het volgen van deze sessie kan/zal je:

 • de bulk aan kennis van S&OP implementaties van meer dan 30 jaar gebruiken;
 • S&OP inzetten als belangrijkste drijfveer voor effectieve en efficiënte operaties, zoals doorlooptijd, lotgroottes en veiligheidsvoorraden in de hele supply chain.

We bekijken diverse supply chain trends van de afgelopen jaren, die straks de toekomst zullen worden. We gaan in op de toenemende rol van duurzaamheid in de supply chain (bv. cradle-to-cradle, circulaire economie). We kaderen andere opkomende concepten zoals machine learning, artificiële intelligentie en analytics binnen een supply chain setting. We bespreken niet alleen de toepasbaarheid van deze tools, maar gaan ook expliciet in op de beperkingen ervan.

Na het volgen van deze sessie kan/zal je:

 • nieuwe en opkomende trends identificeren binnen de context van supply chain en logistiek;
 • de context, het gebruik en het potentieel van deze trends begrijpen, inclusief het "de-hyping the hypes";
 • kennis hebben van een aantal voorbeelden en use cases die gebruik maken van een aantal nieuwe trends, zoals big data, machine learning en Artificial Intelligence.

Leerdoelen

Na het volgen van deze opleiding beschik je over:

 • een grondige kennis en inzichten in supply chain management toepassingen van wereldklasse, en hun impact op het creëren en behouden van concurrentievoordeel;
 • een beter begrip in het bekijken van supply chain situaties vanuit het perspectief van leveranciers aan en klanten van fabrikanten en dienstverleners;
 • een introductie van tools en toepassingen die worden gebruikt bij de evaluatie en re-engineering van het supply chain proces, inclusief duurzaamheidsaspecten, mensen, leiderschap en change management;
 • meer ervaring en inzicht in zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevensanalyse;
 • een brede basiskennis van de belangrijkste schakels binnen supply chain management, en bijhorende best practices ervan;
 • een sterk internationaal netwerk van supply chain professionals.

In samenwerking met:

European Supply Chain Forum

Faculty

Start de registratieprocedure

Om de kwaliteit van deze masterclass te kunnen garanderen, laten wij slechts een beperkt aantal deelnemers toe. We raden je dan ook aan om zo snel mogelijk in te schrijven.

Meryliis Moistlik WEB

Een vraag over dit programma?

Function Learning & Development Advisor
Meryliis Moistlik WEB
Sluiten

Een vraag over dit programma?