Icon info
NL
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/inzichten
Inzichten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/blog/4-belangrijke-vragen-om-de-waarde-van-digitale-transformatie-te-ontsluiten
4 belangrijke vragen om de waarde van digitale…
Terug naar overzicht
Sleutelvragen EN
Digitaal & IT

4 belangrijke vragen om de waarde van digitale transformatie te verduidelijken

Hoe kunnen organisaties ervoor zorgen dat ze succesvol omgaan met digitale transformatie? Zeker niet door wild te investeren in elke nieuwe technologie die voorbij komt. Blunderen in hype cycles en blindelings het advies volgen van zogenaamde goeroes is zeker niet de beste strategie. En toch is dat wat veel bedrijven uiteindelijk doen bij gebrek aan een duidelijk beleid voor digitale transformatie.
door Steven De Haes, PhD, Tim Huygh, Laura Caluwe | 17 mei 2017
Sleutelvragen EN

Vier kernvragen

Hier zijn vier belangrijke vragen die bedrijven zich zouden moeten stellen als ze hun digitale transformatie op een verantwoorde manier willen aanpakken.

  1. Doen we het juiste?
    • Zijn we in staat om de relevante technologieën op tijd te identificeren en te vertalen naar digitale innovaties?
    • Hoe meten we op een betrouwbare manier welke innovaties het beste bij onze strategie passen?
  2. Doen we het op de juiste manier?
    • Zijn onze digitale projecten afgestemd op onze huidige en toekomstige architectuur en beveiligingsvereisten?
    • Hoe kunnen we innovaties integreren in onze huidige bedrijfsmodellen en activiteiten?
  3. Kunnen we het op de juiste manier doen?
    • Hebben we de juiste bedrijfs- en IT-competenties om deze transformatie te realiseren?
    • Wat is de meest geschikte ontwikkelings- en veranderingsstrategie?
  4. Hebben we er baat bij?
    • Hoe kunnen we garanderen dat wanneer de budgetten eenmaal zijn toegewezen, de winsten uiteindelijk ook echt worden gerealiseerd?
    • Hoe en wanneer gaan we de voordelen meten?

Zoals deze vier kernvragen duidelijk maken, gaat digitale transformatie over meer dan alleen investeren in nieuwe digitale trends. Een duidelijk beleid voor digitale transformatie is cruciaal, het zal helpen bij het identificeren en realiseren van je verwachte potentieel. Door te zorgen voor een transparant innovatieproces creëer je duidelijkheid over de stappen die je moet nemen, om je van een vaag idee naar een concrete en complete business case te brengen die past bij je algehele organisatiestrategie.

"Organisaties moeten hun initieel opgestelde business cases gebruiken als een operationeel managementinstrument, in plaats van ze stof te laten verzamelen in een kast."


Voordat het investeringsbudget wordt toegewezen, moeten objectieve beslissingsmodellen en criteria worden opgesteld. Om er zeker van te zijn dat de voordelen worden gerealiseerd, moeten moderne agile methoden worden toegepast. Bovendien moeten organisaties hun initieel opgestelde business cases gebruiken als een operationeel managementinstrument, in plaats van ze stof te laten vergaren in een kast.

De waarde van digitale transformatie

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van praktijken die je zou kunnen toepassen om succesvol te surfen op de golf van digitalisering. Deze managementvragen en -praktijken staan bekend als "IT Governance". Er zijn veel beschikbare theoriën en praktijken beschikbaar waaruit blijkt dat bedrijven die volwassen zijn op dit gebied meer rendement halen uit hun digitale transformaties. Helaas is er ook veel bewijs beschikbaar dat bedrijven worstelen met het opbouwen van dit beleid en daardoor veel potentieel verliezen of zelfs een negatief rendement halen uit digitale investeringen.

"Is uw organisatie klaar om de waarde van digitale transformatie te ontketenen?"


Het is nog nooit zo belangrijk geweest om de juiste competenties te verwerven om deze managementpraktijken vorm te geven en op te volgen binnen de specifieke context van je bedrijf. Kortom: "Is uw organisatie klaar om de waarde van digitale transformatie te ontketenen?".

Over de auteurs

Related content

Buds and fails
Blog Artikel

Waarom FUD faalt en BAD zegeviert in digitale beveiliging

Veel cybersecurityspecialisten of verkopers van beveiligingssoftware willen mensen ervan overtuigen om te handelen of bepaalde producten te kopen door ze bang te maken met uitspraken als: "als je dit niet doet (of koopt), word je gehackt." Helaas is deze manier van communiceren nog steeds een veelgebruikte aanpak in de informatiebeveiliging om de boodschap over te brengen of mensen te motiveren om hun producten of service te "kopen". Wij noemen dit de FUD-benadering. FUD staat voor Angst, Onzekerheid en Twijfel en werd eind jaren tachtig geïntroduceerd. Vanaf 1991 werd de uitdrukking modieus voor elke vorm van desinformatie die tegen de concurrentie werd gebruikt. FUD is een eenvoudige maar effectieve strategie die het publiek voorziet van negatieve, valse of onechte informatie om hun gedrag en beslissingen te beïnvloeden. FUD is zo effectief omdat negatieve gebeurtenissen een grotere impact hebben op onze hersenen en bijbehorende attitudes dan positieve. In de psychologie wordt dit negatieve bias genoemd. Negatieve vooringenomenheid kan een effect hebben op zowel je gedrag als je beslissingen. Dit is ook de reden waarom het nieuws vaak negatief nieuws verspreidt, omdat negatief nieuws meer aandacht trekt en dus verkoopt. Hoewel dit op de korte termijn effectief kan zijn om dingen gedaan te krijgen, zal dit op de lange termijn geen erg succesvolle aanpak zijn. In deze blog leg ik je graag uit waarom.
Yuri Bobbert
door Yuri Bobbert, PhD | 17 mei 2017
Digitaal & IT
Boogkeers campus AMS management school