Icon info
NL
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma
Programma's
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/haveneconomie
Masterclass Haveneconomie & -bedrijfsvoering
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/haveneconomie/programma
Programma & docenten

Masterclass Haveneconomie & -bedrijfsvoering

Zeehavens veranderen razendsnel. Terwijl ze aan de ene kant nog af te rekenen hebben met uitdagingen uit het verleden, worden ze aan de andere kant alweer belaagd door externe evoluties zoals duurzaamheid, digitalisering, geopolitiek of generatieverschuivingen. Om al deze uitdagingen snel en adequaat het hoofd te kunnen bieden, moet je effectief kunnen coördineren en managen.

Taal

Engels

Eerste startdatum

11.12.2023

Duur

1 - 10 dagen
Prijs
€3.950

Locatie

Antwerpen, België

Taal

Engels

Eerste startdatum

11.12.2023

Duur

1 - 10 dagen
Prijs
€3.950

Locatie

Antwerpen, België
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma
Programma's
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/haveneconomie
Masterclass Haveneconomie & -bedrijfsvoering
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/haveneconomie/programma
Programma & docenten

Programma & docenten

Deze masterclass reikt je diepgaande kennis aan over de rol en de werking van zeehavens en havenbeleid. Tijdens de eerste week word je ondergedompeld in havenmarkten en -risico’s, bestuur en netwerken, financiën, energie en innovatie. In week 2 komen beleid en regelgeving, duurzaamheid, havenplanning en hinterlandverbindingen aan bod.

Modules

Markten en risico’s

In deze inleidende sessie krijg je een breed overzicht van havenmarkten, hun hinterland, de invloed van geopolitiek, implicaties in termen van risico’s en veerkrachtpotentieel.

→ Markten, prijszetting en marketing
→ Hinterlandstrategieën
→ Geopolitieke agenda
→ Risico en veerkracht


Bestuur en netwerken

Daarna verwerf je inzicht in de manier waarop havens kunnen worden aangestuurd en netwerken kunnen uitbouwen. Eerst laat Martin Humphreys van de Wereldbank je kennismaken met havenhervorming met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde toolkit. Port of Antwerp-Bruges en California laten vervolgens zien hoe zij hun havens aansturen en vertellen over de transities die zij doormaakten.

→ Rol en strategieën van havenautoriteiten
→ Havennetwerken
→ Havenhervorming
→ Casestudy’s: Antwerpen en Australië


Financiën

Aansluitend zoomen we in op de verschillende aspecten van haveninvesteringen. We beginnen deze module met prijszetting, waaruit inkomsten worden gegenereerd. Daarna bekijken we terminalinvesteringen vanuit het perspectief van de bank. Vervolgens stappen we over naar de publieke zijde, met een welvaart-economische analyse van haveninvesteringsprojecten. Om uiteindelijk concrete investeringen te belichten vanuit het standpunt van de ontwikkelaar.

→ Prijszetting
→ Investering
→ Financiering
→ Projectvoorbeelden


Energie

Energietransitie is een gamechanger voor zowat alle havens over de hele wereld. We starten met een conceptuele inleiding, in combinatie met reallife cases die momenteel worden geïmplementeerd in het kader van het Europese project PIONEERS.

→ Energietransitie
→ Het PIONEERS-project


Innovatie

Innovatie in de haven- en maritieme sector wordt gedreven door digitalisering, automatisering en slimme havens. We bekijken eerst digitalisering vanuit beleidsstandpunt, daarna krijg je een overzicht van praktijkvoorbeelden en een presentatie door NxtPort over hun Antwerpse case. Automatisering wordt toegelicht door een automatiseringsontwikkelaar en geïllustreerd aan de hand van concrete praktijkervaringen.

→ Digitalisering
→ Automatisering
→ Ecosysteem rond slimme havens


Beleid en regelgeving

In de voormiddag bespreken we de wereldwijde stand van zaken en de context van beleidsvorming en regelgeving rond havens. In de namiddag brengen we een bezoek aan het zenuwcentrum van het Europese havenbeleid in Brussel, de European Seaport Organisation (ESPO) en het Europese Parlement.

→ Vormen van havenbeleid en -regelgeving
→ Uitstap naar Brussel: ESPO + het Europese Parlement


Duurzaamheid

Deze module begint met een brede, theoretische inleiding in duurzame havenontwikkeling, gebaseerd op de SDG’s en zoals toegepast op havens in het kader van het World Ports Sustainability Program (WPSP). Daarna kan je de theorie zelf ervaren via het interactieve businessspel Port Endeavor. Je focust daarbij op duurzaam cruisetoerisme en de maatschappelijke integratie van havens. Dat laatste wordt ook in de praktijk geïllustreerd tijdens een geleide wandeling door het Antwerpse havengebied.

→ Duurzame havenontwikkeling
→ Cruisehavens
→ Maatschappelijke integratie van haven – haven/stadswandeling op Het Eilandje


Havenplanning

Na een theoretisch overzicht van strategische havenplanning, zoomen we in op trafiekprognoses, toegepast op de case van Antwerpen. Port of Antwerp-Bruges zal ook laten zien hoe zij omgaan met bedrijfscontinuïteitplanning. Tot slot staan we stil bij de planning voor hinterlandverbindingen en netwerken.

→ Strategische planning voor havens
→ Forecasting
→ Bedrijfscontinuïteitplanning
→ Hinterlandverbindingen


Clusters

In deze module krijg je een overzicht van trends in havenontwikkeling en van de manier waarop havens uitgroeien tot echte industriële clusters, toegelicht aan de hand van het voorbeeld van de haven van Rotterdam.

→ Trends in havenontwikkeling
→ Industriële clusters


Havenarbeid

Je kan havenarbeid op verschillende manieren organiseren. We illustreren hoe hr werkt in een haventerminal via een reallife case van PSA, de PSA-Universiteit.

→ Organisatie van havenarbeid
→ Hr in een haventerminal

Excursies

We organiseren excursies naar de haven van Antwerpen, North Sea Port, Europees Parlement Brussel en Haven/stadswandeling in Antwerpen.

Leerdoelen

Na deze opleiding:

  • heb je inzicht in hoe havens en de diverse stakeholders werken;
  • begrijp je de typologieën met betrekking tot havenorganisatie en -bestuur;
  • ben je vertrouwd met de laatste ontwikkelingen in zeehavens en de impact die deze hebben op kosten- en opbrengstenstructuur.

Start de registratieprocedure

Om de kwaliteit van deze masterclass te kunnen garanderen, laten wij slechts een beperkt aantal deelnemers toe. We raden je dan ook aan om zo snel mogelijk in te schrijven.

Eline maes

Een vraag over dit programma?

Function Learning & Development Advisor
Eline maes
Sluiten

Een vraag over dit programma?