Icon info
NL
AMS Research business design thinking innovation 2
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek
Onderzoek
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden/design-innovation/research
Onderzoeksprojecten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/organisatie-transformaties-leiden/design-innovation/research/corporate-venturing
The Art of Corporate Venturing

Business Design & innovatie

The Art of Corporate Venturing

Onderzoeksproject over de waarde van samenwerkingen tussen corporates en start-ups.

Type project Onderzoeksproject
Projectpartners PricewaterhouseCoopers en PwC Lawsquare.
Duur januari 05, 2018 - juni 30, 2021
Contactpersoon Robin De Cock, PhD

Externe Corporate Venturing als oplossing voor disruptieve uitdagingen

De grootste uitdaging voor start-ups bestaat uit het vinden van de juiste resources en uit het ontwikkelen van een klantenbestand dat hen helpt een rendabel bedrijf te worden. Voor familiebedrijven vraagt de huidige revolutie veel meer dan enkel incrementele innovatie, wat een uitdaging is voor de aanwezige kennis en expertise in het bedrijf. Momenteel neemt het belang en de relevantie van externe Corporate Venturing snel toe omdat het heel wat meerwaarde kan bieden bij de uitdagingen en toekomst van beide ondernemingen.

Van exploratie en selectie naar implementatie en governance

Corporate Venturing wordt steeds populairder. Steeds meer bedrijven zien de waarde in van samenwerken met start-ups om hun innovatieve vermogen te vergroten. Toch blijft een belangrijke vraag: wat is de beste manier om van de samenwerking een succes te maken voor zowel corporate als start-up? Met dit onderzoek wilden we inzicht bieden in de best practices en richtlijnen om externe Corporate Venturing-projecten beter te kunnen organiseren en sturen.

In het ondernemerschap van vandaag wordt onze economie gekenmerkt door creativiteit, disruptie, nieuwe technologieën en snel veranderende businessmodellen en de vele nieuwe start-ups verdienen alle krediet voor hun aandeel hierin. Hun focus ligt vaak op disruptieve innovatie en ze zijn erg sterk in het verkennen van de juiste klant/product-mix, die hopelijk leidt tot een levensvatbaar businessmodel.

De huidige economie is echter nog sterk afhankelijk van gevestigde bedrijven, waarvan het grootste gedeelte wereldwijd familiebedrijven zijn. Sommigen zijn eeuwen geleden opgericht en werden ware ‘flagships’ door incrementele innovatie en door het exploiteren van een businessmodel dat het mogelijk maakte om een dominante speler in de markt te worden.

Diepteonderzoek en toolontwikkeling om uniciteit en sterktes te vergroten

We werkten in 3 fases: Eerst bestudeerden we state-of-the-art kennis over externe Corporate Venturing in (familie)bedrijven, in nauwe samenwerking met onze partners. De belangrijkste succeselementen werden geïdentificeerd via diepte-interviews met succesvolle actoren in de wereld van start-ups en corporates. In de tweede fase analyseerden we het hele proces van Corporate Venturing in nauwe samenwerking met corporates en start-ups.

Dit gaf ons een realistische inkijk in de dynamieken die bijdragen aan het realiseren en ondersteunen van succesvolle samenwerkingen. In de derde fase ontwikkelden we tools waardoor corporates en start-ups wederzijds kunnen profiteren van de uniciteit en sterktes van beide ondernemingen.

Lees hier het persbericht over de opstart van het project.

Lees onze whitepapers

Cover corporate venturing whitepaper1

White paper 1: The Art of Corporate Venturing

Het HOE en WAAROM van samenwerkingsverbanden tussen ondernemingen en start-ups’. Gebaseerd op onderzoek en expertise worden contextuele drivers voor een succcesvolle samenwerking tussen start-ups en gevestigde organisaties gedefinieerd. Daarnaast komen specifieke uitdagingen en drijfveren bij het opzetten van strategische partnerships aan bod.

Download deze whitepaper

Whitepaper Corporate venturing 2 Cover

White paper 2: Success factors in Corporate-Startup Cooperation

In deze tweede white paper verleggen we onze focus naar het perspectief van gevestigde bedrijven. We onderzoeken 5 brede types van samenwerking en koppelen ze aan elementen zoals 'CSC-intensiteit', 'Motivatie voor CSC', 'Strategische prestaties', 'Financiële prestaties' en 'Interne vs. Externe innovatie'.

Download deze whitepaper

Cover Corporate Venturing whitepaper 3

White paper 3: Kickstarting your Corporate-Startup Collaborations

De coronapandemie bewijst dat bedrijven die in innovatie investeren, sterker uit een crisis komen. Eén manier om te innoveren en jouw bedrijf toekomstbestendig te houden, is door samen te werken met startups. In deze white paper presenteren we verschillende samenwerkingsvormen en enkele praktijkvoorbeelden van startup-corporate samenwerkingen.

Download deze whitepaper

Belgische Corporate Venturing Barometer

Cover ppt Slideshare

Barometer 2021

In deze derde editie van onze CV Barometer vergelijken we belangrijke cijfers met de inzichten van de afgelopen jaren en hebben we een sectie toegevoegd over de impact van COVID-19 op CSC. Hoewel de pandemie ons hard heeft getroffen, merken we zowel bij de EF's als bij de YF's een toegenomen intensiteit van de samenwerking (+70% van de respondenten). We hebben geprobeerd de cruciale inzichten in deze presentatie vast te leggen. Als u meer bevindingen wilt bespreken, neem dan gerust contact met ons op.

Naar de barometer

Cover Corporate Venturing Barometer 2020

Barometer 2020

In deze tweede CV Barometer vergelijken we de belangrijkste cijfers met de inzichten uit ons onderzoek van vorig jaar. We merken dat de bereidheid om samen te werken toeneemt bij gevestigde bedrijven, ten opzichte van een kleine daling bij jonge bedrijven. Het is dit dubbele perspectief dat de waarde van deze barometer bepaalt. We proberen de cruciale en meest interessante inzichten voor beide soorten bedrijven vast te leggen.

Naar de barometer

Cover Corporate Venturing Barometer 2019

Barometer 2019

Corporate Venturing zit in de lift. Een groeiend aantal bedrijven erkent de waarde van samenwerking met start-ups om hun innovatiekracht te vergroten. Een belangrijke vraag blijft echter: hoe doe je dit op de best mogelijke manier, zodat de samenwerking succesvol is voor zowel de corporate als de start-up? Dit onderzoek heeft als doel inzicht te krijgen in best practices en richtlijnen om de samenwerking tussen bedrijven en start-ups beter te organiseren en te stimuleren.

Naar de barometer

Onze projectpartner

Onze netwerkpartners

14 april, 2023

door Engelina Chaillet, Kirsten Vanderplanken, PhD, Peggy De Prins, PhD

Dark sides van leren op de werkvloer

Levenslang leren is belangrijk, maar we ervaren hier obstakels of dark sides zoals hoge werkdruk en stress bij het nastreven van nieuwe kennis en vaardigheden. Opleidingen komen vaak 'on top of' en kunnen deze stress versterken en leiden soms tot vastroesten, waardoor we niet meer actueel blijven. ...

Registreer voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates over het topic van jouw keuze.

Learn More
Robin de cock phd

Een vraag over dit project?

Function Academische directeur Master in Innovation and Entrepreneurship, onderzoeker "Innovating Strategies & Operating Models"
Meeting
Robin de cock phd
Sluiten

Een vraag over dit project?