

Next generation work
Re-integratie na burn-out
Hefbomen en succesfactoren voor een geslaagde werkhervatting
Dit onderzoeksproject kwam tot stand met de steun van het Europees Sociaal Fonds.
De maatschappelijke uitdaging die we met dit project willen aanpakken is de re-integratie van werkenden na een burn-out. We spelen hiermee in op de toename van langdurig ziekteverzuim gerelateerd aan burn-out. Cijfers laten immers zien dat dit een groeiende problematiek is in onze maatschappij.

Van onderzoek naar toolbox
Het langdurig ziekteverzuim gerelateerd aan burn-out neemt gestaag toe. Bovendien heeft 25% van de mensen die het werk hervat, een terugval. De directe en indirecte kosten aan de samenleving, de werkgever en het individu zijn hoog. Door in te zetten op een betere werkhervatting en het verkorten van ziekteverzuim, willen we het tij doen keren. Hiervoor ontwikkelen we een nieuw dienstverleningspakket.
Dit ESF-innovatieproject bestaat uit verschillende fases.
- Conceptvalidatie aan de hand van kwalitatief en kwantitatief onderzoek
- Service design van de dienstverlening
- Pilot van de dienstverlening
Hefbomen voor een succesvolle werkhervatting
Tijdens de onderzoekfase definieerden we verschillende hefbomen voor een succesvolle werkhervatting en onderzochten we de noden en behoeften van werknemers in dit proces. Gezien de complexiteit van zowel burn-out als van de werkhervatting, brachten we ook de noden en behoeften van de verschillende steunactoren in kaart. Binnen deze multistakeholder-aanpak maakten we gebruik van interviews, focusgroepen en een bevraging.
Re-Set Toolbox
Op basis van de onderzoeksresultaten ontwikkelden we in cocreatie met de relevante actoren een concept waarbij de groei van mens en organisatie centraal staat. We leggen bewust de nadruk op een positieve benadering. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor een neutrale, onafhankelijke coördinator. Deze persoon kan, met behulp van enkele instrumenten (de Re-Set Toolbox), een veilige omgeving bouwen om het proces van begeleiding bij werkhervatting op te zetten, te plannen en condities te creëren. Dat gebeurt in samenspraak met de verschillende partijen. Een multidisciplinaire aanpak, sensibilisering, jobboetsering en het vergroten van hulpbronnen staan centraal.
In de loop van 2021 wordt het concept verder ontwikkeld. Zodra deze fase is afgerond, plannen we een pilootfase in.