Icon info
NL
Research future of work
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek
Onderzoek
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/human-impact
Inzetten op menselijke impact
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/human-impact/toekomst-van-werk
Next generation work
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/human-impact/toekomst-van-werk/research
Onderzoeksprojecten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/human-impact/toekomst-van-werk/research/stakeholderperspectief-op-loopbanen-carst
CARST: Een stakeholderperspectief op duurzame…

Next generation work

CARST: Een stakeholderperspectief op duurzame loopbanen

Met het interuniversitaire onderzoeksproject EOS-CARST willen we meer inzicht krijgen in de manier waarop loopbaanmanagement op organisatie- en individueel niveau kan leiden tot duurzame loopbanen. We gebruiken daarbij een meervoudig stakeholderperspectief.

Type project Duurzame loopbanen
Projectpartners Antwerp Management School, Universiteit van Luik /HEC & KU Leuven / Gefinancierd door EOS, Excellence of Science Project (FWO/F.R.S.-FRNS)
Duur januari 01, 2019 - december 31, 2023
Contactpersoon Sofie Jacobs, PhD

Stakeholders in loopbaanmanagement

In een traditionele visie op loopbanen zijn organisaties en werknemers de twee belangrijkste partijen in loopbaanmanagement. Met de toename van flexibel werken (freelancers, tijdelijke projectmedewerkers, enz.), maar ook met het groeiende aantal werknemers uit tweeverdienershuishoudens, blijkt deze focus te beperkt.

Wat bepaalt de duurzaamheid van een loopbaan?

Met het project ‘Een stakeholderperspectief op duurzame loopbanen’ willen we meer inzicht krijgen in de manier waarop loopbaanmanagement op organisatie- en individueel niveau tot duurzame loopbanen kan leiden wanneer er meerdere stakeholders meespelen.

We onderzoeken enerzijds wat de duurzaamheid van een loopbaan bepaalt bij mensen die in niet-traditionele samenwerkingsvormen aan de slag zijn, bijvoorbeeld als externe medewerker in een projectteam. Anderzijds richten we ons op werknemers uit tweeverdienershuishoudens en bestuderen we wat de invloed van de partner is op de loopbaanbeslissingen van een werknemer. In dit project verbreden we de focus van loopbaanmanagement en kijken we naar de rol van een ruimere groep van stakeholders, zowel binnen de organisatie (leidinggevenden), op de arbeidsmarkt (arbeidsmarktbemiddelaars) als thuis (partner).

EOS team2

Focus op organisatie- en individueel niveau

Binnen dit onderzoeksproject focussen we op twee groepen die steeds meer aan belang winnen op de huidige arbeidsmarkt:

  • projectgebaseerde werknemers die gedurende een bepaalde periode betrokken zijn bij één of meerdere projecten voor één of meerdere opdrachtgevers;
  • tweeverdieners, vertegenwoordigd door tweeverdienershuishoudens en -werknemers.

De doelstellingen van dit project zijn meervoudig en vormen de basis voor een systematische aanpak. Op organisatieniveau brengen we in kaart wat de effecten zijn van het loopbaanbeleid van een organisatie op zowel vaste als (externe) projectgebaseerde medewerkers, en welke stakeholders (leidinggevenden, externe partijen) hierin meespelen.

Op individueel niveau willen we aantonen hoe meerdere stakeholders een invloed hebben op de manier waarop medewerkers met de eigen loopbaan omgaan. Doel is het ontwikkelen van praktische tools voor duurzaam loopbaanmanagement waardoor medewerkers gelukkig, gezond en productief kunnen zijn doorheen hun hele loopbaan.

Om deze onderzoeksvragen goed te kunnen beantwoorden, gebruiken we zowel kwalitatieve als kwantitatieve methoden in ons onderzoeksconcept.

Uitdagingen en kansen op vlak van loopbaanmanagement

Tijdens dit project beantwoorden we de volgende onderzoeksvragen:

  • Welke uitdagingen en kansen zijn er op het vlak van loopbaanmanagement voor organisaties die werken met projectgebaseerde medewerkers en/of tweeverdieners?
  • Welke uitdagingen en kansen zijn er op het vlak van loopbaanmanagement voor individuen die als projectgebaseerde medewerker en/of tweeverdiener aan de slag zijn?
  • Wat zijn de duurzaamste loopbaanpatronen voor individuen die als projectgebaseerde medewerker en/of tweeverdiener aan de slag zijn?

Inzicht en tool-ontwikkeling

  • Inzicht in de rol van de diverse stakeholders bij de (duurzame) loopbaan van medewerkers
  • Tools voor duurzaam loopbaanmanagement

Registreer voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates over het topic van jouw keuze.

Learn More
Function Assistent professor HRM Fundamentals, talentmanagement, onderzoeksmethoden & QCA, academische mentor Executive PhD Program, coach Global Leadership Skills Program
Jacobs Sofie
Sluiten