Icon info
NL
Research Ecosystems
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek
Onderzoek
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/networks-ecosystems
Slimme ecosystemen creëren
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/networks-ecosystems/research
Onderzoeksprojecten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/networks-ecosystems/research/zozo-van-zorgzaam-onderzoek-naar-zorgzaam-ontwerp
ZoZo – Van zorg(zaam) onderzoek naar zorg(zaam)…

Slimme ecosystemen creëren

ZoZo – Van zorg(zaam) onderzoek naar zorg(zaam) ontwerp

KU Leuven, departement architectuur, beschikt over heel wat data als resultaat van meer dan acht jaar gebruikersonderzoek in de zorg. Hoe kunnen bedrijven die data inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe diensten, producten, gebouwen, ruimtes … in de zorg?

Type project Lichte structuur – Tetra project
Projectpartners KU Leuven: departement Architectuur
Duur april 01, 2015 - maart 31, 2017
Contactpersoon Remco Lenstra

Doelstelling

Dit onderzoeksproject had als hoofddoel om de belevingsdata resulterend uit onderzoek in de zorg te vertalen naar architecten en designers, fabrikanten en zorgdirecties, zodat zij deze data effectief kunnen inzetten bij het ontwikkelen van omgevingen, producten en/of diensten, die aansluiten bij de beleving van patiënten en andere gebruikers. Aangezien uit literatuur en voorgaand onderzoek blijkt dat voor ontwerpers eenvoudige toegankelijkheid één van de belangrijkste criteria is voor het gebruik van informatie in het ontwerpproces en het internet de nummer één bron van informatie vormt, gebeurt deze vertaling in de vorm van een online platform (type portaalsite) dat belevingsdata bundelt en ontsluit.

Deze doelstelling vertaalt zich in de volgende deeldoelstellingen:

  • selectie van belevingsdata die relevant zijn voor de verschillende doelgroepen;
  • basisstructuur om de verschillende types belevingsdata (video-opnames, foto’s, interviews, …) te verbinden en doorzoekbaar te maken;
  • prototype van een online platform met volledige functionaliteit om de belevingsdata te ontsluiten.

Doelgroep

Van de algemene ziekenhuizen in Vlaanderen zou 30% in de komende jaren de resultaten van het PROJECT effectief kunnen gebruiken. Bij ontwerpers en fabrikanten die actief zijn in de zorg zou 25% de resultaten kunnen toepassen. De Gebruikersgroep weerspiegelt de verschillende doelgroepen, zowel ziekenhuisdirecties, ontwerpbureaus als fabrikanten zijn vertegenwoordigd. Ook de sectororganisaties worden aangesproken.
Het verbeteren van de patiëntenbeleving zal in de zorginstellingen leiden tot een efficiëntiestijging en een beter welbevinden, wat een impact zal hebben op de kost van de zorg. Ontwerpers en fabrikanten kunnen door het beter inspelen op patiëntenbeleving hun concurrentiepositie versterken, ook internationaal. In 5 jaar tijd wordt een economische meerwaarde verwacht van bijna € 7 MIO.

Registreer voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates over het topic van jouw keuze.

Learn More
Remco lenstra

Een vraag over dit project?

Function Programmadirecteur Masterclass Business Design Thinking
Remco lenstra
Sluiten

Een vraag over dit project?