Icon info
NL
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma
Programma's
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/master-maritime-transport-management
Maritime Transport Management
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/master-maritime-transport-management/programma
Programma

Maritime Transport Management

Ben jij gepassioneerd door alles wat met schepen en transport te maken heeft? Zet jezelf in het middelpunt van de maritieme logistiek met een gespecialiseerde masteropleiding, vlak bij een van de grootste havens van Europa en laat je onderdompelen in de wereldeconomie die daaraan vasthangt. Samen met je internationale medestudenten verken je de maritieme trends, strategieën en managementvaardigheden die jouw carrière een flinke boost zullen geven. Welkom in ons maritieme netwerk.

Taal

Engels

Eerste startdatum

09.09.2024

Duur

1 jaar

Locatie

Antwerpen, België

Degree

Master in Maritime and Air Transport Management

Taal

Engels

Eerste startdatum

09.09.2024

Duur

1 jaar

Locatie

Antwerpen, België

Degree

Master in Maritime and Air Transport Management
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma
Programma's
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/master-maritime-transport-management
Maritime Transport Management
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/programma/master-maritime-transport-management/programma
Programma

Programma

Core Curriculum

Fundamentals of the Maritime Transport Industry

Alles begint met een goed begrip van hoe de maritieme sector in elkaar zit. We verkennen de diversiteit aan materialen, marktspelers en hoe die de marktorganisatie beïnvloeden. Op een excursie naar de haven van Antwerpen zie je die theorie tot leven komen. Daarmee beschik je niet alleen over de juiste basis om de rest van het curriculum te tackelen, maar ook de transportwereld waar je na je diploma binnenstapt.

Introduction to Global Supply Chain Management

Jij kijkt al uit naar een gespecialiseerde carrière in de maritieme sector, maar daarbij is het belangrijk om ook de principes van de bredere transporteconomie en supplychain onder de knie te hebben. Met kennis van de verschillende transporttypes, logistieke economie, winst- en verliesprincipes en beleid kan jij supplychainoplossingen en managementstrategieën kritisch beoordelen en begrijp je hoe bewegingen als globalisering, digitalisering en milieueffecten de industrie beïnvloeden.

Technology, Digital Innovation & Sustainability

Als typische groeisector is de wereld van maritiem transport voortdurend in beweging. Welke technologische en innovatietrends dragen vandaag al bij aan de duurzaamheid van de sector? Hoe zit een innovatienetwerk in elkaar en hoe profiteren havens, luchtvaartmaatschappijen, logistieke organisaties en technologieleveranciers daarvan? Hoe beoordeel je de effectiviteit van nieuwe digitale oplossingen? Dat alles ontdek je hier.

Maritime Transport Market Analysis

Deze cursus zoomt in op de markten waar reders en exploitanten op handelen. Na kennismaking met hun dynamische bedrijfsomgeving, werpen we een blik op de ontwikkelingen binnen de vracht-, scheepsbouw- en scheepssloopmarkten. Met een overzicht van de belangrijkste modelleringsinstrumenten ga je zelf over tot een productieve analyse van de scheepvaartmarkt. Voeg daar nog de strategieontwikkeling en bedrijfsvoering van de containervaart bij en je bent mee met het totaalplaatje van de transportbedrijven.

Maritime Chain Cost Analysis

Is het jouw ambitie om fases van de maritieme supplychain te innoveren? Dan krijg je hier alle middelen om mogelijke veranderingen te analyseren, beoordelen en de nodige investeringen te verdedigen voor jouw organisatie. Daarbij houden we steeds rekening met de huidige uitdagingen in de sector, zodat jij alle factoren in rekening kan brengen voor een zo hoog mogelijke efficiëntie.

Maritime Supply Chains & Hinterland

Maritiem transport is een essentiële schakel in wereldwijde supplychains, maar binnen die keten zijn er verschillende sleutelmomenten die om grote beslissingen vragen. De vervoerswijze, de keuze van haven, welke binnenvaartdiensten betrokken worden, welke externe trends en gebeurtenissen een rol spelen, … Na deze cursus sta jij stevig in je schoenen om gefundeerde beslissingen te maken met andere schakels in jouw supplychain.

Port Economics & Business

De haven is het kloppend hart van maritiem transport - dat gaat zowel over de locatie en infrastructuur als de organisatorische kracht die daarachter zit. Duik mee in de geschiedenis van havens en ontdek welke structuren, innovaties en bewegingen bijdragen aan hun waardecreatie vandaag. Alles wat je ooit wilde weten over het reilen en zeilen van havens (sorry voor de woordspeling) ontdek je hier.

Maritime Economics & Business

Deze cursus richt zich op alle grote vraagstukken die de maritieme transportmarkt vormgeven. Welke bedrijfsstrategieën hanteren reders? Hoe maken ze marktprognoses? Welke rol spelen de autoriteiten? Welk soort schip kies je voor welke route of vracht? Met slimme economische instrumenten analyseer jij de typische kenmerken die deze bloeiende business maken tot wat ze is.

Maritime Business Game

In deze cursus krijgt de theorie een praktische weerslag. Kruip in de huid van een maritieme manager en ontwikkel je eigen businessplan. Spelen maar! We voeren je businessplan voor het eerste jaar uit en bepalen je successen met een jaarverslag. Zo raak jij gewend aan de stressvolle omgeving die de maritieme industrie soms meebrengt en zie je hoe jouw nieuwe kennis zich vertaalt naar de werkvloer.

Master Project

En last but not least is er het Master Project waarin jij al je talenten ten volle kan benutten. Bijgestaan door een academisch adviseur, werk jij met je groep een echte businesscase uit voor een bestaand bedrijf - alsof je deel bent van hun team. Dat levert je een mooie bekroning op je werk van het afgelopen jaar en de kans om indruk te maken op professionals uit de sector.

Noot: Dit curriculum is onder voorbehoud van wijzigingen.

Internationale trip naar Londen

Je kan niet spreken over maritiem transport zonder het internationale karakter van de sector te benoemen. Daarom nemen we je graag mee de grens over om te ontdekken hoe het er aan toegaat in buitenlandse havens en maritieme organisaties. De resem aan lezingen en bezoeken geeft je niet alleen de kans om nieuwe ervaringen op te doen, maar ook om je netwerk uit te breiden met nieuwe businesscontacten en vriendschappen.

Leerdoelen

Na deze opleiding:

  • …begrijp je de industriële context waarin de maritieme stakeholders opereren, net als de operationele en strategische drijfveren achter hun bedrijfsmodellen.
  • …ben jij je bewust van de actuele uitdagingen die de maritieme sector bewegen en hoe je daar strategisch op inspeelt.
  • …ben je vertrouwd met zowel bestuurlijke als analytische instrumenten om dagelijkse en strategische maritieme kwesties aan te pakken.
  • …speel je handig in op de culturele verschillen bij zakendoen in een internationale en geglobaliseerde industriële context.
  • …houd je flexibele managementtechnieken aan zodat je kan meedeinen op het ritme van de dynamische scheepvaartsector.

Electives

Naast het standaardcurriculum heb je ook de mogelijkheid om je studie te verrijken met een keuzevak dat afgestemd is op jouw interesses en leerbehoeftes. Voor de Master in Maritime Transport Management kan je kiezen tussen 2 trajecten:

Research Methodology Track

Ben jij gebeten door academisch en praktisch onderzoek? Wij leren je de nodige vaardigheden om zelfstandig onderzoeksprojecten op te zetten volgens de meest voorkomende methodieken uit de vervoerseconomie. Met een kritische blik beoordeel jij onderzoeksprocedures en -resultaten om tot waardevolle instrumenten te komen die je een krachtige boost geven voor een toekomst in academisch onderzoek of consultancy.

Global Leadership

Jouw persoonlijke ontwikkeling is net zo belangrijk als de technische kennis die je dit jaar zal opdoen. Daarom daagt deze module je uit om jezelf beter te leren kennen: hoe zit jij in elkaar? Hoe werk je samen met anderen? Welke carrièredoelen streef je na? Dit waardevolle bewustzijn en de soft skills die daarbij horen versterken je als persoon en brengen je verder op weg naar een carrière in management.


Faculty

Wouter Dewulf, PhD

Academische directeur Master in Maritime and Air Transport Management

Roel Gevaers, PhD

Professor logistieke en supply chain innovatie & management

Theo Notteboom, PhD

Professor haven en maritieme economie

Ans De Vos, PhD

Houder van de SD Worx Leerstoel Next Generation Work: Creating Sustainable Careers, associate dean of education, academische directeur Global Leadership Skills full-time masterprogramma's

Thomas Van Asch, PhD

professor, postdoctoral researcher at UA, Strategic Projects Manager at Air Cargo Belgium

Start de applicatieprocedure

Omdat we maar een beperkt aantal studenten toelaten, raden we je sterk aan om je zo snel mogelijk aan te melden.

Julie Hillewaert WEB

Een vraag over dit programma?

Function Program advisor full-time master's programs
Julie Hillewaert WEB
Sluiten

Een vraag over dit programma?