Icon info
NL
Research Ecosystems
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek
Onderzoek
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/networks-ecosystems
Slimme ecosystemen creëren
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/networks-ecosystems/research
Onderzoeksprojecten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/networks-ecosystems/research/de-delende-stad
De Delende Stad

Slimme ecosystemen creëren

De Delende Stad

Hoe maken we van Antwerpen een duurzame deeleconomie? Onder leiding van Stadslab2050 zocht Antwerp Management School uit welke rol AMS zelf kan spelen om de lokale deeleconomie te stimuleren. Naar aanleiding van de verhuis naar Campus De Boogkeers werden hiervoor drie experimenten in en met de buurt opgezet.

Type project Open Call-Vlaanderen Circulair
Projectpartners Stadslab2050, Stad Antwerpen, Samenlevingsopbouw Antwerpen
Duur januari 01, 2018 - december 31, 2019
Contactpersoon Roel De Rijck

Onder leiding van Stadslab2050 werd in de loop van 2018 het project De Delende Stad opgestart, in samenwerking met Antwerp Management School, Samenlevingsopbouw Antwerpen en de dienst Stadsbeheer van de Stad Antwerpen. Het doel? De mogelijkheden aftasten om van Antwerpen een duurzame deeleconomie te maken.

Antwerp Management School greep de verhuis naar Campus De Boogkeers als ideale hefboom aan om drie experimenten met de nieuwe buurt op te zetten. Zo kon AMS vanuit de praktijk ervaren welke rol AMS zelf kan opnemen in een lokale duurzame deeleconomie. Door de eigen ervaringen te bundelen met de ervaringen van Samenlevingsopbouw Antwerpen en dienst Stadsbeheer bood het project bovendien heel wat inspiratie aan de Stad Antwerpen in hun zoektocht naar een verdere verduurzaming via de deeleconomie op stadsniveau.

Delende stad

De deeleconomie is haar kinderschoenen ontgroeid. Ze levert al een tijdje nieuwe en vernieuwende producten en diensten. Denk maar aan de Velo fietsen in Antwerpen of aan het delen van producten of kamers via online platformen.

De centrale vraag van het project De Delende Stad is hoe Antwerpse stadsactoren de ontwikkeling van een duurzame deeleconomie kunnen versnellen. Aan de hand van het opzetten van concrete experimenten wilde de Stad Antwerpen leren welke rol voor de Stad zelf is weggelegd en wat de rol van lokale stadsactoren kan zijn. Zodat een sterke verduurzaming van de lokale deeleconomie een catalysator kan vormen in de transitie naar duurzame circulaire economie. Het gedrag van stadsbewoners en consumenten verschuift daarbij van hebben naar delen, met een marktverschuiving tot gevolg die mogelijkheden voor vernieuwende product-dienstsystemen creëert.

Benieuwd hoe AMS de experimenten heeft ervaren en wat AMS eruit geleerd heeft? Ontdek het hier!

Ga naar de lessons learned AMS

Het totale onderzoek leverde vijf overkoepelende leerlessen voor de Stad Antwerpen op. Lees hier het eindverslag.

Registreer voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates over het topic van jouw keuze.

Learn More
Roel de rijck

Een vraag over dit project?

Function Campus Sustainability Officer
Roel de rijck
Sluiten

Een vraag over dit project?