Icon info
NL
Inauguration Melexis AMS Chair
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/nieuws
Nieuws
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/nieuws/inauguratie-leerstoel-melexis-en-antwerp-management-school
Inauguratie leerstoel Melexis en Antwerp Management School

augustus 29, 2019

Inauguratie leerstoel Melexis en Antwerp Management School

Mens sana in corpore sano 4.0

Wetenschappers zijn vandaag al in staat om mensen te hacken dankzij de snelle evoluties in biotechnologie, AI, neurowetenschappen, enz. Tegelijk is stress oorzaak nummer één van langdurig ziekteverlof. Het wordt hoog tijd dat we de vooruitgang die we maken op wetenschappelijk en technologisch vlak ook ten dienste stellen van welzijn en gezondheid op het werk. Melexis en Antwerp Management School hebben elkaar alvast gevonden in een grensverleggende leerstoel die technologie en inzichten uit neurowetenschappen inzet om organisaties en mensen sterker te maken.

Melexis, koploper in innovatieve halfgeleider oplossingen, is al langer een rolmodel op het vlak van excellent presterende organisaties met oog voor welzijn op het werk. CEO Françoise Chombar heeft het over het “creëren van een yin yang tussen mensen en resultaten”. Met de leerstoel ‘Hoogperformante Organisaties ontwikkelen via Neurowetenschappen en Technologie’ die op 28 augustus 2019 werd geïnstalleerd, gaat Melexis nog een stap verder. Dankzij de leerstoel krijgt Antwerp Management School de kans om fundamenteel en toegepast onderzoek te doen naar het future-proof maken van organisaties en het ontwikkelen van evenwichtige leiders.

Volgens Prof. Dr. Steven Poelmans, houder van de leerstoel, is het adagio ‘mens sana in corpore sano’ nog nooit zo actueel geweest als vandaag: “Mentale kracht en gezondheid zijn essentieel voor het creëren van kennis en het garanderen van kwaliteit, twee pijlers van de nieuwe economie. Het trainen van de hersenen om betere beslissingen te nemen, ook en vooral in tijden van stress, maakt mensen en organisaties performanter en stressbestendiger. Bedrijven die niet investeren in gezondheid en welzijn op het werk, worden straks uit de markt geconcurreerd. Het zijn de bedrijven die als eerste inzetten op het verzamelen, analyseren en toepassen van biometrische data voor het verhogen van performantie en welzijn die straks de koplopers van Industrie 4.0 zullen zijn.”

Met de leerstoel zoekt Prof. Dr. Poelmans uit hoe organisaties kunnen meegaan in die vierde industriële revolutie en hoe ze een antwoord kunnen bieden op prangende uitdagingen zoals het ontwikkelen van paradoxaal leiderschap, het voorkomen van burn-outs, het faciliteren van digitale transformatie en het nemen van multidisciplinaire beslissingen in stressomstandigheden. “We zetten vijf onderzoekslijnen uit. In het unieke NeuroTrainingLab™ bijvoorbeeld kijken we hoe deelnemers onder druk interageren in real life cases zoals een conflict op het werk. We maken hun reacties zichtbaar via biometrische gegevens en brengen de deelnemers paradoxaal leiderschap bij. In de onderzoekslijn Leading Digitalization onderzoeken we dan weer de rol van leiderschap en de implementatie van Big Data en Artificial Intelligence.”

“Het ultieme doel van de leerstoel is aan zowel onderzoekers als mensen in de praktijk te laten zien hoe principes en inzichten uit de neurowetenschappen hen kunnen helpen bij de wetenschap en praktijk van zelfleiderschap, peoplemanagement en welzijn op het werk.”

Boogkeers campus AMS management school

Registreer voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates over het topic van jouw keuze.