Icon info
NL
Neuro Training Lab web
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek
Onderzoek
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/hoogperformante-organizaties
Hoogperformante organizaties

Leading with the brain in mind

Deze leerstoel wil ‘thought leadership’ tonen in de groei naar duurzame, hoogperformante organisaties en welzijn. Onze missie is het klaarstomen, opleiden en ondersteunen van evenwichtige professionals, hoogperformante teams en organisaties. We willen zo ook bijdragen aan een duurzame samenleving die zowel rendabel, gezond, innovatief als verantwoordelijk is.

AMS engageert zich al jarenlang om de leiders van de toekomst voor te bereiden zodat ze globale uitdagingen kunnen opnemen en een positieve kracht voor verandering in het bedrijfsleven kunnen zijn. Deze leerstoel in duurzame transformatie ondersteunt dit engagement via onderzoek, cocreatie en ontwikkeling.

AMS Neuroscience infographic

Wat?

Onderzoek

Het uitvoeren van fundamenteel onderzoek naar de ontwikkeling van leiderschap op basis van neurowetenschappen: hoe kan je paradoxaal leiderschap en tweehandige organisaties ontwikkelen? Hoe kan je leiderschap aan de top versterken om disruptieve innovatie en operationele uitmuntendheid met elkaar te verzoenen?

Meer informatie over onze onderzoekslijnen

Cocreatie

Cocreëren van onderzoek op maat van bedrijven en oplossingen voor specifieke uitdagingen van organisaties gelinkt aan neurowetenschappen en technologie-gedreven hoogperformante organisaties. Voorbeelden: besluitvorming onder druk, voorkomen van stress en burn-out, leiderschap in big data procesimplementatie, aansturen van globale/virtuele hoogperformante teams, integreren van artificiële intelligentie en lerende organisaties.

Ontwikkeling

Het ontwikkelen van leiderschapsprogramma's en -producten, zoals het ACERTA NeuroTrainingLab™ (een centrum voor leiderschapsontwikkeling), een op neurowetenschappen gebaseerd coachingsprogramma, en een programma voor het ontwikkelen van hoogperformant leiderschap in organisaties.

Ontdek onze masterclass Business Strategy & Leadership

Ontdek onze persoonlijke leiderschapstrajecten

Powered by Melexis

Melexis is een wereldwijde leverancier van micro-elektronische halfgeleideroplossingen en staat voor engineering die de best denkbare toekomst mogelijk maakt - een toekomst die veilig, schoon en comfortabel is. Al deze aspecten worden weerspiegeld in de toepassingen die hun technologie ondersteunt.

Lees meer

2000px Melexis logo svg

Over Steven Poelmans

Prof. Dr. Steven Poelmans slaat de brug tussen neurowetenschappen en organisatiegedrag, onderzoek en praktijk, individuele en organisatorische analyseniveaus en de dubbele agenda van productiviteit en welzijn. Hij doet dat telkens vanuit een intercultureel perspectief.

Hij is al meer dan twintig jaar hoogleraar in organisatiegedrag en leiderschap in diverse businessscholen, verspreid over drie werelddelen. Hij past neurowetenschappen toe in onderzoek naar leiderschap in het ACERTA NeuroTrainingLab™, waarbij hij data van leiders-in-actie capteert en analyseert, en neurofysiologische indicatoren verzamelt.

Steven heeft ook al honderden managers en coaches opgeleid en gecertificeerd in de Neuroscience of Leadership Academy. Zo helpt hij ondernemers in Spanje, Chili, Peru, België en Brazilië om hun onderneming te laten groeien door het toepassen van neurowetenschappen op leiderschap.

Hij heeft diverse grootschalige internationale collaboratieve studies geleid of eraan deelgenomen, in meer dan 26 landen. Dit resulteerde in publicaties in Academy of Management Journal, Journal of Organizational Behaviour, Personnel Psychology en Journal of International Business Studies.

Lees meer over Steven Poelmans

Fotos Steven Poelmans 12

Op 28 augustus trakteerde Prof. Dr. Steven Poelmans ons op een memorabele toespraak over Mens Sana in Corpore Sano 4.0. Zijn inaugurale lezing was niet zomaar een verhaal over een neurowetenschappelijke benadering van hoogperformante organisaties. Het was een echte wake-up call die ons allemaal deed beseffen dat de mens aan het begin van zijn wedergeboorte staat. Het was een verhaal over angst, over een nieuw leiderschapsparadigma, over de volgende wetenschappelijke en maatschappelijke revolutie gedreven door een kapitaal genaamd 'data', en het was bovenal een verhaal over de kracht van ons brein.

"De mens staat aan het begin van zijn wedergeboorte. De vraag is: wordt het een reset of een renaissance?"

AMS houdt jou in de gaten: neurotraining voor beter leiderschap

"We zijn niet goed bezig in de businessscholen. We pretenderen van mensen leiders te maken, maar dan wel in een klaslokaal, in een rustige situatie. Het is niet alsof we leiders voorbereiden om ten strijde te trekken, of wel? We doen niet wat we zouden moeten doen. En dat is het creëren van simulaties, rollenspellen, waar we mensen echt dingen kunnen laten zien, waar we hen echt kunnen opleiden, waar we hen feedback kunnen geven zodat ze een gedragsrepertoire kunnen ontwikkelen voor het omgaan met situaties onder druk."


Lees de blog

Ken jij je ‘omschakelingskost’ als leider?

Vanuit een neurocognitief perspectief weten we dat er vier paradoxale gedragingen zijn die niet tegelijkertijd geactiveerd kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld niet tegelijkertijd spreken en luisteren. Ook al zijn beide belangrijk en complementair.

Na het doorlopen van een neurolabsessie, krijgen leiders niet alleen een duidelijk beeld van hun gedrag, maar ook van de onderliggende neurocognitieve activiteiten waarop hun leiderschapskwaliteiten gebaseerd zijn.

Lees de blog

Hoofdpartner Melexis over yin en yang van hoogperformante organisaties en welzijn

Melexis ontwikkelt en produceert geïntegreerde halfgeleideroplossingen, vooral voor de automotive industrie. Of zoals CEO Françoise Chombar het stelt: "Wij maken je auto slimmer, schoner en aantrekkelijker." Melexis wil zo bijdragen tot het creëren van de best denkbare toekomst. Ze doen dit al dertig jaar en zijn van plan om dit in de komende decennia te blijven doen. Om hun organisatie futureproof te houden, werd Melexis Prime Foundation Partner van de Leerstoel ‘Hoogperformante organisaties gedreven door neurowetenschappen en technologie’.

Lees de blog

Boogkeers
Steven poelmans image

Een vraag over deze leerstoel?

Function Professor leiderschap & toegepaste organisationele neurowetenschappen
Steven poelmans image
Sluiten

Een vraag over deze leerstoel?