Icon info
NL
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/inzichten
Inzichten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/blog/hoe-begin-je-leiding-te-geven-4-tips-voor-jonge-leidinggevenden
Hoe begin je leiding te geven: 4 tips voor jonge…
Terug naar overzicht
Jonge leidinggevende
Leiderschap

Hoe begin je leiding te geven: 4 tips voor jonge leidinggevenden

Jonge leidinggevenden geven een frisse en nieuwe kijk op zaken, maar staan vaak voor het volgende probleem: hoe geef ik efficiënt leiding aan werknemers die ouder of meer ervaren zijn? Het is immers niet zo evident dat een jong iemand vanaf de eerste dag de samenwerking en vooral het respect krijgt van zijn of haar oudere werknemers die al geruimere tijd meedraaien in het bedrijf. Forbes gaf alvast vier aandachtspunten om hier mee aan de slag te gaan.
door Antwerp Managment School | 17 januari 2017
Share on
Jonge leidinggevende

1. Wees een actieve luisteraar en leerling

Het voordeel van oudere werknemers is dat ze ervaring hebben met het reilen en zeilen van het bedrijf. Het is dus belangrijk voor een (jonge) leider dat hij of zij luistert naar en leert van oudere collega’s.

2. Leer hen persoonlijk kennen

Oudere werknemers hebben vaak andere waarden die zij belangrijk vinden. Familie en hun persoonlijk leven staan bij hen voorop, terwijl jonge werknemers en leiders de neiging hebben om meer te focussen op carrièrevooruitgang. In de praktijk kan dit tot wrijving en conflicten leiden. Je team leren kennen verkleint de kans op mogelijke obstakels en laat je oudere collega’s ook toe je echt te leren kennen. Wees transparant en laat je ware zelf zien.

3. Meng oude en nieuwe manieren (omarm verschillen)

Oudere werknemers hebben hun eigen routines, tradities en manieren om bepaalde zaken aan te pakken. Ook hier is het belangrijk dat een jonge leider zich daarover informeert voordat hij of zij probeert om nieuwe veranderingen door te voeren.

4. Verdien respect door je autoriteit minder uit te spelen

Respect is iets dat je moet verdienen. Het kan niet afgedwongen worden. De nieuwe, jonge baas zijn, is een verantwoordelijkheid en geen speciaal privilege. Je kunt beter niet eisen of bevelen, maar onderdeel van het team worden.

Goede adviezen natuurlijk, maar hoe zet je dit het beste om in de praktijk? In ons nieuwe programma Start to Lead staat het nieuwe denken rond leiderschap centraal: in plaats van leiding geven vanuit een formele positie gaat leiderschap vandaag over mindset en het opnemen van een leiderschapsrol. Start to Lead is dus de ideale startplaats voor jonge professionals om te leren hoe ze zich als leider kunnen ontwikkelen en hoe ze de performantie van hun team kunnen vergroten.

Lees het originele artikel in Forbes

Deel artikel

Over deze auteur

Antwerp Managment School

Related content

Boogkeers campus AMS management school