Icon info
NL
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/faculty
Faculty
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/faculty/koen-marichal
Koen Marichal
Koen Marichal

Koen Marichal

Function Docent leiderschap(sontwikkeling)

Expertise

  • Leadership
  • Development

Koen is oprichter en bezieler van het Expertisecentrum Leiderschap van Antwerp Management School. Dit expertisecentrum pioniert sinds 2011 authentiek in gedeeld leiderschap van leiders, teams en organisaties. Als auteur, onderzoeker, spreker, adviseur en lesgever draagt hij bij tot een eigentijdse invulling en ontwikkeling van leiderschap in organisaties en samenleving. De rode draad: de nood aan leiderschapsvernieuwing.

Koen ontwikkelt leiderschap in open AMS management programma’s. Daarnaast ontwerpt en begeleidt hij mee leiderschapstrajecten en –oplossingen op maat. Zijn vernieuwende visie op leiderschapsontwikkeling werd bekroond met de ‘innovation award’ van Antwerp Management School.

Koen doet praktijkrelevant onderzoek onder andere via interviews en case studies. Van 2015 en 2018 onderzocht hij de impact van innovatieve arbeidsorganisatie op leidinggevenden. Zijn focus gaat vandaag vooral naar de invulling van leiderschap in het onderwijs. Koen is co-auteur van “De leider in de spiegel” (2013) en “De kleren van de leider” (2017) en “Naar gedeeld leiderschap” (2018), algemeen erkend als referentiewerken in het vakgebied leiderschap.

Koen verspreidt zijn expertise via sociale media, podcasts, blogposts, opiniestukken en white papers. Hij is de bedenker van de “19 inzichten in leiderschap” (vier edities) die nu ook als workshop “So you think you can lead?” © de meest diverse publieken inspireert tot authentiek leiderschap. Tijdens de tweejaarlijkse AMS Leader Gathering brengt hij de leiders bijeen die in hun organisatie en gemeenschappen bijdragen aan een betere wereld.

Koen is psycholoog van opleiding en behaalde zijn masterdiploma aan de KU Leuven. Hij is ook opgeleid tot systeem- en communicatietherapeut. Hij heeft 20 jaar praktijkervaring in Human Resources Management, waarvan de laatste 10 jaar in internationale context. Zijn ervaring in het realiseren van complexe veranderingen en ontwikkelen van talent zette hem op het spoor van leiderschap. De voorbije jaren ontwikkelt hij zijn eigen leiderschap als Warrior for the Human Spirit.

Recente publicaties