Icon info
NL
Research future of work
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl
Home
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek
Onderzoek
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/human-impact
Inzetten op menselijke impact
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/human-impact/toekomst-van-werk
Next generation work
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/human-impact/toekomst-van-werk/research
Onderzoeksprojecten
https://www.antwerpmanagementschool.be/nl/onderzoek/human-impact/toekomst-van-werk/research/co-sourcing-als-oplossing-tot-langer-werken
Co-sourcing als oplossing tot langer werken?

Next generation work

Co-sourcing als oplossing tot langer werken?

Onderzoek naar de mogelijkheden en kritische succesfactoren van co-sourcing als oplossing voor langere en duurzame loopbanen.

Type project project in samenwerking met Experience@Work, in het kader van de SD Worx Leerstoel “Next generation work: Creating sustainable careers”
Projectpartners Experience@Work, SD Worx
Duur januari 01, 2017 - januari 01, 2020
Contactpersoon Ans De Vos, PhD

Omschrijving probleem

Een klassiek loopbaanbeleid is begrensd tot de context van de organisatie met een focus op opwaartse mobiliteit en retentie. Langere loopbanen, samen met een snel evoluerende bedrijfscontext, vragen echter om innovatieve oplossingen voor duurzame loopbanen.

Oplossing

Experience@work, een samenwerkingsverband tussen een aantal grote bedrijven, doorbreekt dit beeld en zet in op mogelijkheden voor oudere werknemers om, met behoud van hun arbeidscontract en –voorwaarden, aan de slag te gaan in een andere organisatie, doorgaans een social profit organisatie of KMO. Dit biedt mogelijkheden tot nieuwe uitdagingen en een vernieuwd engagement bij de betrokken werknemers, en geeft de inlenende organisatie de kans om een senior profiel in huis te halen waarvoor zij anders niet de middelen zouden hebben.

Tegelijk is deze stap buiten de organisatie voor oudere werknemers geen evidente keuze. In dit project bestudeerden we in een eerste fase de factoren die een succesvolle transitie beïnvloeden. In een tweede fase bestuderen we nu de hefbomen die de interesse voor dergelijke loopbaanstap bij de doelgroep van medewerkers kan verhogen en de hinderpalen die moeten worden weggewerkt.

Projectverloop

Fase 1 (2017): interviews bij oudere werknemers die via Experience@Work aan de slag gingen in een andere organisatie, met hun vroegere en hun nieuwe leidinggevende.

Fase 2 (2019): focusgroepen met de doelgroep van oudere werknemers in enkele betrokken organisaties om hefbomen en hinderpalen in kaart te brengen.

Voordelen

Adviezen voor organisaties om een duurzaam loopbaanbeleid uit te werken waarbij voorbij de klassieke organisatiegrenzen wordt gedacht.

Resultaat

Whitepaper over mogelijkheden en succesfactoren van co-sourcing als oplossing voor langer werken

Adviezen voor het mobiliseren van senior talent in organisaties.

Registreer voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates over het topic van jouw keuze.

Learn More
Ans devos

Een vraag over dit project?

Function Houder van de SD Worx Leerstoel Next Generation Work: Creating Sustainable Careers, associate dean of education, academische directeur Global Leadership Skills full-time masterprogramma's
Ans devos
Sluiten

Een vraag over dit project?